9 най-чести грешки при личните финанси, които да избягвате

Стъпките към финансова свобода или „Йерархия на финансовите потребности“
юни 14, 2021
5 предимства на Застраховката Живот, свързана с инвестиционни фондове
март 25, 2022

9 най-чести грешки при личните финанси, които да избягвате

Как управлявате финансите си може да се окаже равнозначно на това как управлявате живота си. Стандартът и качеството ни на живот, нивата на стрес, балансът между работа и личен живот са неразривно свързани с финансовото ни състояние.
Както времето, така и парите никога не стигат за всичко, което желаем, а щом са ни толкова важен ресурс, сме длъжни да им отделим подобаващо внимание.
Мнозина смятат управлението на финансите за сложно и непонятно. За да помогнем, споделяме 9 най-чести грешки при грижата за личните и семейни финанси, така че нека започнем от това да не ги допускаме.

1. Нямате финансов план

Да имате бюджет е важно. Вярвате или не, изследванията показват, че повечето милионери спазват бюджет. Така че нямате основателно оправдание да нямате. Личният или семеен бюджет е основна част от всеки финансов план. Липсата на такъв е пример за лошо управление на парите.

Не е необходимо да е нещо сложно. В повечето случаи лист и химикал са напълно достатъчни. Разбира се можете да използвате електронна таблица или безплатен онлайн софтуер.

Първо правило на бюджета – разходите не трябва да надвишават приходите. Потърсете начин да генерирате спестявания, където доходите надвишават разходите.

Но финансовият план е повече от просто бюджет. Бюджетът просто ви предоставя информацията, на която да стъпите за вашето финансово планиране. Той е полезен инструмент за определяне на финансови приоритети и ви позволява да съставите план за всеки допълнителен лев, който печелите над вашите разходи.

2. Харчите твърде много

На първо място съсредоточете се върху големите разходи. Традиционно те са областите, в които можем да постигнем най-голяма оптимизация. Така че поставете си цел за намаляване на разходите и живейте според възможностите си.

Ето някои области, в които да внимавате:

Разходи за автомобил

Покупката на луксозен автомобил често води до финансови затруднения. Ако е чисто нов, няма нужда да се тревожите за поддръжката му, но цената за покупката е висока. Ако сте избрали употребяван автомобил от висок клас, не забравяйте, че колкото по-луксозно е возилото, толкова по-високи са и разходите за неговата поддръжка, обслужване, застраховане и т.н.

Купуването или наемането на твърде голямо жилище

Купуването на по-голям дом, отколкото ви е необходим, е честа финансова грешка. Къщите често са бездънни ями за вашите пари. Разходите за ремонт, поддръжка, обновяване и обзавеждане се натрупват бързо. Не забравяйте да вземете предвид всички предимства и недостатъци, преди да се преместите.

След жилището и транспорта храната е може би третият по големина разход. След това идват всичките ви други сметки.

Имате ли колебания дали да похарчите за нещо – погледнете към бюджета си. Да, точно този, който сте създали като част от новия си финансов план.

Разходите са само едната страна на монетата. Да се фокусираме върху тях без да обмисляме начини да увеличим доходите си е друга често срещана финансова грешка.

3. Игнориране на възможностите с по-високи доходи

Вашите краткосрочни и дългосрочни финансови цели трябва да включват увеличаване на доходите. Така че не пренебрегвайте възможностите за печелене на повече пари, a това се свежда до 2 неща.

Първо, опитайте да получавате повече за това, което вече правите.

Второ, направете нещо допълнително за допълнителни доходи.

Попитайте работодателя си за повишение. Ако отговорът е отрицателен, попитайте какво трябва да направите, за да го получите. Как трябва да се подобри работата ви? Какви допълнителни отговорности трябва да поемете?

„Няма начин“ – Добре, тогава потърсете нов работодател, който ще плати повече, или преминете към втората възможност.

Каквото и да решите да правите с вашата работа или кариера, помислете за странична дейност, за да печелите допълнително. Списъкът на потенциалните допълнителни занимания в наши дни е безкраен.

4. Не спестявате или спестявате твърде малко

Неспестяването на пари е финансова грешка. Това със сигурност ще доведе до проблеми в бъдеще.

Научете се първо да плащате на себе си – на бъдещото си аз.

Да харчите всичко, което печелите, или дори повече е фундаментална грешка, която не трябва да допускате. Заделяйте поне 10% от доходите си и спестявайте тези пари всеки месец. В идеалния случай започвайки още от 20-те си години. След това докато доходите ви се увеличават, постепенно започнете да спестявате по-голям процент.

Какво да правите с тези спестявания?

Отговорът е: Първо си създайте фонд за спешни случаи. Липсата на такъв резерв ви прави изключително уязвими.

5. Нямате фонд за спешни ситуации

Инциденти се случват. Всеки експерт във финансовото планиране ще ви каже: Трябва да имате спешен фонд. Добре е в него да имате средства, с които при нужда да можете да посрещнете разходите си за период от 3 до 6 месеца. Съхранявайте тези средства в банкова сметка или друг финансов инструмент с висока ликвидност. Парите трябва да ви бъдат на разположение в случай на неочаквана загуба на доход и/или неочаквани разходи.

Проблеми, които се решават с пари, не са проблеми, а разходи, така че бъдете готови за неочаквани такива.

6. Неправилно управление на дълговете

Задлъжнялостта често е в основата на финансовите проблеми. Наличието на твърде много кредити или грешен вид заеми затруднява възстановяването от финансови грешки.

Дългът или кредитът не е непременно лошо нещо, особено ако се управлява правилно.

В идеалния случай има само един вид кредит и той е ипотечен.  Добре, може би заем за кола, но виждате ли колко бързо се увеличават задълженията, когато правите изключения? Тръгвайки по този път скоро след като обслужите задълженията си, може имате нужда от още заеми, за да финансирате ежедневните си разходи. Затова избягвайте този често срещан проблем с парите.

Направете всичко възможно, за да спестите средства за покупки, преди да ги направите. Не забравяйте, че неспестяването е финансова грешка.

Потъването в задължения по бързи кредити и кредитни карти е опасен финансов капан, който трябва да избягвате. Обикновено това са задължения за потребителски стоки, които за разлика от кредита за вашия дом, кола или образование носят малка стойност. Също така компаниите за бързи кредити и кредитни карти начисляват едни от най-високите лихви.

7. Пренебрегване на застраховката

Сериозен инцидент може да унищожи вашите финанси. Независимо дали злополуката е свързана със здравето или имуществото ви. Липсата на застраховка в подходящия размер е огромен финансов риск, който трябва да избягвате.

Когато вземате решение за това какво да застраховате и какво не, следвайте това просто правило: Застраховайте първо това, което не можете да си позволите да загубите.

Това означава да имате застрахователна защита за важните и големи неща: дома, ипотечния кредит, здравето и живота, особено ако имате близки, които са финансово зависими от вас.

След застраховането вашият финансов план трябва да обърне внимание и на пенсионирането ви, а то върви ръка за ръка с инвестирането.

8. Отлагате старта на спестявания за пенсиониране

Ето няколко факта, които не се нуждаят от доказване:

  • Не можем да работим вечно;
  • Не можем да живеем достойно с държавна пенсия;
  • Разходите за здраве в късните ни години са по-високи.

Така че планирането на пенсионирането трябва да бъде част от вашите дългосрочни финансови цели.  Предполага се, че пенсионирането е едно от най-добрите времена на живота. Но ако не сте финансово подготвени, пенсионирането ще бъде съпроводено от сериозни финансови проблеми.

Основен съвет: Никога не е твърде рано да започнете да заделяте средства за пенсиониране. В началото на кариерата ни обикновено доходите са по-ниски, а пенсионирането изглежда твърде далеч, затова повечето хора са склонни да го игнорират.

Истината е, че е далеч по-добре да спестявате дори и малка сума всеки месец в продължение на 40 години, отколкото да спестявате двойно по-голяма само през последните 20.

След като съставите бюджет, след като оптимизирате разходите и кредите си, непременно трябва да се погрижите за запазване покупателната способност на вашите спестявания. Никой не иска да спестява 40 години и да се окаже, че инфлацията е стопила натрупаното. Което ни отвежда и до грешка номер 9.  

9. Не инвестирате

В наши дни имате богат набор от възможности – от недвижими имоти през взаимни фондове, застраховки живот, криптовалути, директна търговия с акции на финансовите пазари и т.н.

Всяка възможност има своите предимства и недостатъци, които следва да приемете. Ако вече разполагате с голяма сума пари, недвижимият имот може да бъде добра възможност; ако разполагате със сериозни финансови познания и значими суми за инвестиране, директната търговия на фондовите борси може да е вашето предпочитание; ако искате дисциплинирано да заделяте малки суми, без да се налага да имате активна роля в тяхното инвестиране, застраховките живот, свързани с инвестиционни фондове, са много подходящи.

Ако имате колебания как да подходите, наред със събирането на мнения от приятели не подценявайте възможностите за разговор със специализиран консултант.

Каквито и да са вашите предпочитания и възможности няма да сгрешите, ако :

  1. Инвестирате дългосрочните си спестявания
  2. Инвестирате в различни инструменти, за да разпределите максимално риска

От вас зависи дали ще предприемете действия за управление на вашите финанси и въвеждането им в здравословен баланс. Много хора не го правят.